Αποτελούν τα macros στο ποντίκι cheating ή όχι;

Το κεφάλαιο cheating στο online gaming είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια παράγραφο αυτού του κεφαλαίου τα λεγόμενα mouse macros και αν τελικά αυτά είναι cheating ή όχι.

Τί είναι τα mouse macros;

Αρκετά ποντίκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κυρίως gaming mice, έχουν την δυνατότητα να προσθέσει ο χρήστης σε ένα κουμπί μια αλληλουχία ενεργειών. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα μπορεί κάποιος κρατώντας παρατεταμένο το αριστερό κουμπί, να το ‘μετασχηματίσει’ σε πάτημα αριστερού κουμπιού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ή όταν πατάει το αριστερό κουμπί ταυτόχρονα να ‘πατιέται’ και ένα άλλο κουμπί.

Στην προχωρημένη τους μορφή, τα macros αυτά, είτε με τις κατάλληλες γνώσεις, είτε αγοράζοντάς τα έτοιμα, μπορούν να προσφέρουν το γνωστό ‘no recoil’. Επειδή τα περισσότερα όπλα στα FPS έχουν συγκεκριμένο recoil pattern, δηλαδή πως κλοτσάει το όπλο μετά από κάθε διαδοχική βολή, μια ‘αυτόματη’ μετακίνηση του ποντικιού προς την αντίθετη κατεύθυνση εξομαλύνει ουσιαστικά το recoil το όπλου. Αυτό δηλαδή που με αρκετή εξάσκηση και χωρίς βέβαια να είναι τέλειο κάνει ο χρήστης μόνος του, το κάνει το ποντίκι για αυτόν.

Άλλες ‘ενδιαφέρουσες’ χρήσεις είναι το auto spot macro, όπου ταυτόχρονα με τη βολή ενάντια στον εχθρό γίνεται και spot χωρίς να χρειαστεί άλλο κουμπί και η μέγιστη (ή η βέλτιστη) ταχυβολία στα semi auto weapons.

Τελικά είναι τα macros cheat;

Σίγουρα τα macros δεν προσφέρουν το πλεονέκτημα που προσφέρουν για παράδειγμα τα παραδοσιακά cheat (aimbot, ESP) αλλά σίγουρα δίνουν ένα πλεονέκτημα σε αυτόν που τα χρησιμοποιεί.

Για τους διεθνείς οργανισμούς όπως το ESL, κάθε χρήση macro είναι απαγορευμένη γιατί εμπεριέχεται στον ορισμό των cheat, δηλαδή εξωτερικών προγραμμάτων που δίνουν στον παίκτη άδικο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι τα macro δεν είναι cheat διότι αυτή η δυνατότητα τους δίνεται από το software του ίδιου του ποντικιού. Σαφώς και η χρήση του mouse software δεν είναι απαγορευμένη. Αλλά η συγκεκριμένη χρήση, όπως αυτή macros που δίνουν πλεονέκτημα και αντικαθιστούν ενέργειες του παίκτη με αυτόματες, είναι αναμφισβήτητα κολάσιμη.

Κάθε χρήση προγράμματος που αντικαθιστά ενέργεια του χρήστη με μια αυτόματη ή δίνει πληροφορίες στο χρήστη για την κατάσταση των αντιπάλων, τις οποίες δε θα μπορούσε να έχει από μόνος του, αποτελεί cheating.

Και λοιπόν τι έγινε;

Επί του παρόντος κάθε χρήση mouse macro δε είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή από το FairFight στο BF1 μα ούτε και εξωτερικά Anticheat όπως το ESL Wire. Ο λόγος είναι διότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται εν γένει δεν είναι απαγορευμένο.

Όσον αφορά το public gaming, το Ελληνικό community είναι αρκετά μικρό για να ξέρουν όλοι πως περίπου παίζει ο καθένας και η χρήση τέτοιων προγραμμάτων με ταυτόχρονη ‘εντυπωσιακή’ άνοδο στο skill ενός παίκτη γίνεται εύκολα αντιληπτή αν και όχι σε επίπεδο αποδείξεων.

Όσον αφορά το ανταγωνιστικό παιχνίδι (στο ESL τουλάχιστον), εκεί υπάρχουν ειδικά anti-cheat squad που έμπειροι παίκτες εύκολα θα εντοπίσουν τους παραβάτες από τα recording τους.

Leave a Reply