Hiouston, Clanbase και HESA

Hiouston

Η ιστορία αυτή αφορά την προσπάθεια υφαρπαγής του Ελληνικού τμήματος της Clanbase, από κάποιον με nickname Hiouston.

Πριν την καθιέρωση του ESL ως δημοφιλέστερης πλατφόρμας στα e-sports, κυριαρχούσε μια άλλη πλατφόρμα η Clanbase. Ιδρυμένη το 1999, κατείχε μέχρι και το 2009 περίπου, κραταιά θέση στον κόσμο των e-sports.

Το post του Hiouston

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2008, γίνεται ένα post στο Ελληνικό τμήμα του forum της Clanbase, με τίτλο “clanbase greece department” από ένα καινούριο account στην clanbase με nickname Hiouston.

Στο post αυτό ανακοινώνεται η δημιουργία αυτόνομου Ελληνικού τμήματος στην Clanbase, με σκοπό να ξεκαθαρίσουν, ο τρόπος διεξαγωγής των Ελληνικών διοργανώσεων (οι οποίες δεν υπήρχαν καν τότε), αλλά και ο τρόπος στελέχωσης των Εθνικών ομάδων. Η κίνηση αυτή δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, αφενός επειδή κανείς στην Ελληνική κοινότητα gaming δεν ήξερε τον Hiouston (καθώς και τον υφιστάμενό του Paesano), αφετέρου διότι η Ελλάδα αποτελούσε (και ακόμα αποτελεί) μια πολύ μικρή αγορά για να έχει δικό της αυτόνομο τμήμα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Φινλανδία κτλ δεν είχαν.

Τα σβησμένα post και οι απειλές

Έτσι τα πρώτα ερωτήματα τέθηκαν από τον enc, ενεργό μέλος και συντελεστή της Ελληνικής Κοινότητας Call of Duty. Ζητήθηκε από τον Hiouston να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, όπως και να δηλώσει τι ακριβώς δεν πηγαίνει καλά μέχρι τώρα στις επιλογές των εθνικών ομάδων. Απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Αντ’ αυτού, το post του enc σβήστηκε, ενώ ο ίδιος δέχτηκε και προειδοποίηση ότι αν συνεχίσει να κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις θα δεχτεί αποκλεισμό αυτός και η ομάδα του.
Hiouston CB Ban threat

Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για μερικές μέρες, με post να σβήνονται, ερωτήσεις να αποφεύγονται με αιτιολογικό προσωπικά δεδομένα, καθώς και τη θρυλική δήλωση του Hiouston ότι “έχω αποφοιτήσει από σχολή του gaming“.

Η HESA

Ταυτόχρονα με αυτά, γίνεται ανακοίνωση από το site www.hesa.gr, που αυτοαποκαλείτω Hellenic E-Sports Association (HESA), ότι υπάρχει συνεργασία με την Clanbase. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Γ.Γ. Αθλητισμού επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε υπήρξε Ελληνική Συνομοσπονδία E-Sports στην Ελλάδα, πράγμα που καθιστούσε την ονομασία HESA, τουλάχιστον παραπλανητική.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, και υπό την πίεση των αντιδράσεων, η προσπάθεια αυτή για τον έλεγχο του Ελληνικού τμήματος της Clanbase, σταμάτησε.

Δυστυχώς η η Clanbase δεν υπάρχει πια όπως και το site της HESA κατέβηκε μετά από μερικούς μήνες, ίσως υπό το φόβο καταγγελίας.

Τελικά ποιος ήταν ο Hiouston

Μέχρι σήμερα κανείς δεν έμαθε ποιος ήταν τελικά ο Hiouston. Παραταύτα, υπήρχαν ισχυρές υποψίες, λόγω του τρόπου γραφής, αλλά και της εν γένει συμπεριφοράς του, ότι ήταν γνωστό πρόσωπο της Ελληνικής gaming σκηνής.

3 Comment

 1. Keravnos2 says:

  Φήμες ακουστήκαν τότε για κάποιο μέλος της Ελληνικής Gaming σκηνής όπου είχε κάνει κάποια αξιόλογη για τότε δωρεά στην ClanBase και είχε κερδίσει τουλάχιστον την ανοχή της .

  Μια clanBase που όλοι οι παλιοί ξέραμε ότι χωλαίνει οικονομικά .

  Ήταν μια εποχή που ο όρος ανταγωνιστικό παιχνίδι ήταν άγνωστο στην Ελλάδα μικρές ομάδες λιγων ατόμων πάλευαν για μια θέση στα Ladder , όταν αντιστιχα μεγαλύτερη ελληνική ομάδα με κόσμο έβαζε επαγκελματιες παίχτες να παίξουν υπό την σκεπή της με αυτά τα παιδιά της Ελληνικής Gaming Scene που μόλις κάνανε τα πρώτα τούς βήματα .

 2. AssVas says:

  Έχω παρατηρήσει και άλλα άρθρα της σελίδας εδώ και παρατηρώ μερικά κενά μνήμης 🙂 καθώς και λίγο γενικευμένες αναφορές. Έχει διαφορά το να έχεις ένα ελληνικό competitive gaming scene από το να είναι άγνωστο το competitive gaming.

  Στο συγκεκριμένο θέμα , η ιστορία έχει και το τελευταίο κεφάλαιο όπου ο GR Olympus ξέχασε να κάνει log out ως Olympus και έκανε reply ως Hiouston στο forum της CB. Μετά από αυτό χάθηκαν και οι δύο από την Clanbase και δεν απάντησε κανένας τους ποτέ σε οτιδήποτε.

  1. dfk_7677 says:

   Σαφώς και θα υπάρχουν κενά μνήμης. Δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν όλα, όπως ακριβώς έγιναν, με την παραμικρή λεπτομέρεια, διότι υπάρχει η λήθη…

   Όσον αφορά λοιπόν τα κενά μνήμης και τις γενικευμένες αναφορές, εγώ χαίρομαι αν οι σχολιαστές μπορούν να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τα λάθη στα άρθρα.

   Τέλος την εποχή εκείνη, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, δε γίνονταν Ελληνικές διοργανώσεις στην Clanbase, ακόμα και στο CoD4, άσχετα αν υπήρχε competitive scene στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο game.

Leave a Reply